dinsdag 20 september 2011

Lopen voor Afrika

Afgelopen zondag liepen we met elf mensen een gezellige tocht rondom Leerdam. Enkele weken geleden had ik die al verkend zodat ik hem nu zonder problemen en papierloos opnieuw kon lopen. IKN en ADRA zijn al een tijdje in beweging om enkele projecten in Afrika tot stand te brengen. De Nijmeegse Vierdaagse was tot nu toe het grootste bewegingsgebeuren en heeft ook redelijk wat geld opgeleverd.

Deze keer was het veel kleinschaliger (hoewel er meer mensen meeliepen) en konden we op een mooie zondagmiddag op ons gemak de 12 kilometer rondom Leerdam afleggen. Onderweg nog een stop bij Fort Asperen voor een kopje koffie en een broodje en iedereen kon er weer prima tegenaan. De regen is gelukkig beperkt gebleven tot een minuut of vijf.

Stichtingen als ADRA en IKN hebben het lastig in deze tijd van financiele malaise, dus ludieke acties die nauwelijks geld kosten en wel wat geld opleveren, zijn mooi meegenomen. Bovendien is het goed voor de sociale contacten en is het weer een reclamemomentje voor de stichtingen middels het aantrekken van opvallende T-shirts.

Sabbat was ik even terug op een oude stek, de gemeente Rotterdam-Noord. Erg leuk. Het voelde als vanouds. Altijd leuk om oude bekenden te ontmoeten en weer een beetje sfeer van toen te proeven (klinkt alsof ik een oude man aan het worden ben). In november hebben we als het goed is nog eens zo'n herkenningsmoment als we weer een keer terug gaan naar de kerk waar het allemaal begon voor ons, de gemeente Leewarden. Zet de oranjekoek maar vast klaar!

Gisteren was een drukke dag met overleg op het kerkelijk kantoor met alle collega's. Met elkaar hebben we nagedacht over de rol van de predikant. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden? Wat is primair belangrijk en welke zaken zijn secundair? Een discussie die zeker interessant en waardevol is en daarom een vervolg verdient. Zoals (bijna) altijd, verliep ook deze dag in een prima sfeer en collegialiteit. Na deze vergadering mocht ik met collega Silbert de file in voor een ritje naar Tilburg, waar we overleg hadden met de ouderlingen van de gemeente daar.

Vandaag staan er bijeenkomsten met de ouderlingen en het bestuur van de kerk in Eindhoven op het programma en wordt er verder thuis gewerkt.

In het weekend las ik een interessant bericht op de website van de kerk dat vermeldde dat de oud-voorzitter van de kerk in Nederland een verzoek heeft aanvaard om voor een jaar de voorzittershamer van de kerk in Belgie ter hand te nemen. Eigenlijk al met pensioen, maar nog immer bezig met vele projecten en vol passie voor de kerk. Een bestuurder pur sang die ongetwijfeld een waardevolle bijdrage zal kunnen leveren aan de voortgang van de kerk in Belgie. Veel wijsheid en zegen gewenst Reinder.

Zo maar even een broodje eten en de troonrede bekijken. Ik verwacht niet al teveel optimisme in de toespraak, daarom hou ik er zelf de moed maar in.